Hoewel het Krim-Congo virus niet voorkomt in Nederland, is het toch belangrijk hier aandacht aan te besteden omdat het vóórkomt in vakantielanden en steeds vaker in Europa voorkomt, vanwege het uitbreidende verspreidingsgebied van de Hyalomma teek, de belangrijkste overdrager (vector) van dit virus, en tot slot omdat zowel het WHO* als ZonMW** het virus een pandemische potentie heeft toegekend [9, 10].
Het Krim-Congovirus veroorzaakt hemorragische koorts; een acuut en zeer ernstig multisysteem ziektebeeld met koorts, bloedingen en shock. Gemiddeld overlijdt 5-40% van de patiënten aan deze infectie. In het Engels heet het Crimean Congo Hemorragian Fever (CCHF)*.
Krim-Congo hemorragische koorts komt voor in grote delen van Afrika, de Balkan, het Midden-Oosten en West- en Zuid-Centraal Azië.
(In onderstaande figuur is Nederland 'grijs' maar inmiddels zijn Hyalomma teken aangetroffen in Nederland, zie volgende paragraaf).
In Europa zijn patiënten gemeld in: Albanië, Armenië, Bulgarije, Georgië, Griekenland, Kazachstan, Kosovo, delen van Rusland, Servië, Spanje, Turkije en Oekraïne, waarvan in Turkije het grootste aantal. Het virus neemt toe in de Balkanlanden en Turkije. Volgens de WHO is de ziekte endemisch ten zuiden van de 50e noorderbreedte graad (dus met het grootste deel van Luxemburg en Frankrijk, en een deel van Belgie en Duitsland) [WHO, factsheet May 2022]. Zo hebben in Spanje tussen 2013 en 2024, 17 mensen de ziekte opgelopen, 0-4 per jaar. Van deze patienten zijn er 6 overleden [11].
Krim-Congo koorts wordt binnen de endemische gebieden vooral opgelopen door herders, veehouders, slagers, veeartsen, militairen en verpleegkundigen.
Andere besmettelijke virussen die ook hemorragische koorts veroorzaken, zijn onder meer het ebolavirus, het denguevirus (knokkelkoorts), en het gelekoortsvirus.
Volgens een risico-analyse uit 2021 zijn Frankrijk en Italie het meest risico-gevoelig voor introductie van het virus [12].
Ondanks dat er nog geen (sterf)gevallen zijn, is men in Frankrijk bezorgd en publiceerde Anses (het Franse RIVM) in mei 2023 een bijzonder uitgebreide risico-analyse over subsoorten van Hyalomma teken en Krim-Congo [13]. In midden-Frankrijk zijn ter hoogte van Lyon alreeds in 1987 bij 2.5% van 1000 bloedmonsters antistoffen tegen Krim-Congo aangetroffen bij mensen [17]. Op Corsica is 10% van het rundvee seropositief [13] en recentelijk is in Zuid-Frankrijk eveneens het virus aangetroffen in teken die van rundvee afkomen [14].
Een studie uit 2020 voorspelt op basis van geografische informatiesystemen (GIS), geostatistische analyses en ruimtelijk continue gegevens de Nederlandse regio's met geschikte ecologische omstandigheden voor endemische circulatie [29]. Migrerende vogels vanuit Afrika of het Middellandse Zee gebied, weinig neerslag en hoge gemiddelde temperatuur, 'beschikbaarheid' van vee en geschikte omstandigheden voor de Hyalomma teek, zijn daarbij factoren. Introductie wordt daarbij verwacht van de Zeeuwse provincie in een lijn naar de provincie Groningen; het daadwerkelijk vestigen alleen in het zuiden van Nederland.
Zie hier de kaart voor de verwachte introductie:
https://cdn.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/blobs/cce2/7488554/ec66981880a9/13071_2020_4339_Fig3_HTML.jpg
Zie hier de kaart voor de verwachte vestiging:
https://cdn.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/blobs/cce2/7488554/96d81bfd654a/13071_2020_4339_Fig7_HTML.jpg
De belangrijkste manier van overdracht van het Krim-Congo virus is een beet van een besmette Hyalomma teek; een reuzenteek die ook bekend is als de Middellandse Zee-teek. De Hyalomma teek wordt ook wel de ‘horrorteek' genoemd vanwege de grootte (2x een schapenteek), het gedrag van de teek en de ernst van Krim-Congo koorts. Meer over deze teek lees je hier.
Hyalomma marginatum, een reuzenteek
Het Krim-Congo virus is ook aangetoond in andere tekensoorten die in bovengenoemde gebieden voorkomen. Of andere tekensoorten het virus ook kunnen overdragen is nog onduidelijk [3].
De Hyalomma teek leeft van oorsprong niet in Nederland, maar wordt de laatste jaren herhaaldelijk meegebracht door trekvogels, wilde hoefdieren of bij de import van vee, waardoor hij in Nederland ook wordt aangetroffen; tussen 2005 en 2009 drie keer, in 2012 één keer, in 2018 één keer, in 2019 elf keer, in 2020 vijf keer en in 2021 twee keer (op basis van meldingen). Door klimaatverandering vormt Nederland een risicogebied waar de Hyalomma teek zich kan gaan vestigen [3,4,5]. De Hyalommateken die in Nederland zijn gevonden waren niet besmet met het Krim-Congo virus. Wel droeg één van de teken Rickettsia bij zich.
Geografische verspreiding van de Hyalomma teek in Europa
Vooral vee wordt door de Hyalomma teek gebeten, mensen in mindere mate. Vee en andere gewervelde dieren worden gewoonlijk niet ziek van het Krim-Congo virus. Ook op paarden worden in Duitsland al sinds 2017 Hyalomma teken aangetroffen [15] en in Nederland tussen 2018 en 2020 eveneens 15 keer op paarden [16].
Na besmetting dragen dieren het virus tijdelijk bij zich en de teken die zich vervolgens in het dier vastbijten kunnen het virus krijgen. De Hyalomma teek blijft over het algemeen als larve en nimf op dezelfde gastheer zitten. Het virus kan in alle levensstadia van de Hyalomma teek doorgegeven worden en voortbestaan.
Lees hier meer over hoe een tekenbeet te voorkomen.
Het Krim-Congo virus is zeer besmettelijk van mens op mens en van dier op mens. Contact met weefsels en lichaamsvloeistoffen van patiënten, zoals bloed en braaksel, leidt vaak tot besmetting waarbij de overdracht kan plaatsvinden via intacte huid en slijmvliezen. Onder omstandigheden waarbij aerosolen ontstaan, zoals bij bepaalde medische procedures en bij bewerkingen van materiaal in het laboratorium, komt overdracht via de lucht ook voor.
Daarnaast leidt contact met bloed en weefsel van dieren die het virus bij zich dragen vaak tot besmetting, zoals bij het slachten van vee. Er zijn ook patiënten gemeld die het virus opliepen na het drinken van rauwe melk van besmette dieren.
Maar ook door het pletten van een besmette Hyalomma teek tussen de vingers kan het virus worden overgedragen [6].
Bij een deel van de mensen verloopt een infectie met het Krim-Congo virus mild of zonder symptomen. Echter bij de meeste mensen ontstaat hemorragische koorts; een acuut en zeer ernstig ziektebeeld met koorts, bloedingen en shock.
Kenmerkend voor virale hemorragische koorts is het multisysteem ziektebeeld waarbij het algehele bloedvatenstelsel beschadigd raakt en het vermogen van het lichaam om zichzelf te reguleren wordt aangetast, vaak gepaard gaande met bloedingen.
De ziekte begint met koorts en griepachtige verschijnselen zoals algeheel ziek voelen, koude rillingen, spierpijn, spierzwakte, spiertrekkingen, gewrichtspijn, rugpijn, stijve nek en nekpijn, hoofdpijn, oogpijn, gebrek aan eetlust, buikpijn, braken, diarree, keelpijn, hoesten, bloedarmoede, haaruitval en gezwollen lymfeklieren. Daarnaast worden symptomen gemeld als sufheid, duizeligheid, snelle hartslag of hartritmestoornissen, abnormale gevoeligheid voor licht en later hevige stemmingswisselingen en verwardheid, gevolgd door slaperigheid, depressie en vermoeidheid [6, WHO Factsheet].
Doorgaans na ongeveer vier dagen ontstaan bij de meeste patiënten hemorragische symptomen; onderhuidse en inwendige bloedingen, de zogenaamde hemorragieën. De bloedingen kunnen zich onder meer uiten in geelzucht, een vergrote lever en milt, verhoogde leverenzymen door leverschade, hartontstekingen, bloedvatontstekingen (vasculitis), bloeduitstortingen, bloedneuzen, bloed braken, flauwvallen, beroerte, coma, zwarte ontlasting en weefselzwelling.
Dit gaat gepaard met afsterving van weefsels en organen wat bij een aanzienlijk deel van de patiënten leidt tot algeheel orgaanfalen (zoals congestief hartfalen) en shock. Deze acute fase duurt over het algemeen twee tot drie weken waarin veel mensen (5-40%) aan deze ziekte overlijden [18-24, 26]. Ook zijn er risico's voor het ongeboren kind tjidens zwangerschap [24].
Gedurende de herstelfase worden vaak restverschijnselen zoals aantasting van het zenuwstelsel (polyneuropathie), hoofdpijn, verminderd zicht en gehoorverlies gezien. Een groot percentages van de overlevers heeft daarna posttraumatische symptomen (PTSS) [25]. Naar deze restklachten, die langdurig kunnen aanhouden, is nog onvoldoende onderzoek gedaan.
Het virus onderdrukt het aangeboren immuunsysteem waardoor het verloop zo ernstig is [27, 28]. Onderzoek naar de pathogenese vind vooral plaats in het kader van het vinden van een werkzaam vaccin, door de immuunreactie van overlevenden te vergelijken met die van de overledenen.
Diagnostiek van Krim-Congo hemorragische koorts gebeurt door een antigeentest, moleculair onderzoek of een antistoffentest. Onderzoek kan worden gedaan op weefsel, bloed of andere lichaamsvloeistoffen.
Met een antigeentest kunnen stukjes van het virus (antigenen) worden aangetoond. Met moleculaire diagnostiek kan genetisch materiaal van het virus worden aangetoond. En bij een antistoffentest (serologie) wordt bepaald of de patiënt antistoffen heeft tegen het virus. Patiënten die aan dit virus overlijden, hebben gewoonlijk geen meetbare antistoffenrespons.
In Nederland wordt de diagnostiek enkel uitgevoerd in het WHO Reference and Research Centre for Arboviruses and Hemorrhagic Fever Viruses, Erasmus MC Rotterdam, Afdeling Virologie.
Voor het Krim-Congo virus geldt een meldingsplicht (groep A) bij de GGD, zodat tijdig maatregelen kunnen worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen.
Er is geen gevalideerde, effectieve behandelmethode beschikbaar voor Krim-Congo hemorragische koorts. Behandeling bestaat uit ondersteunende intensieve medische zorg. Daarnaast wordt een bepaald antiviraal middel ingezet. Als dit wordt ingezet voordat de hemorragische fase aantreedt, kan het de bloedingen voorkomen. Er is succes gemeld met dit middel, maar de resultaten zijn wisselend, de werking is niet goed aangetoond en gestandaardiseerd klinisch onderzoek ontbreekt. Verder onderzoek naar behandelingsopties is dringend nodig.
Het is nog niet gelukt om een veilig en effectief, algemeen beschikbaar vaccin voor mensen te ontwikkelen [7].
Sinds 1974 wordt in Bulgarije op kleine schaal een vaccin tegen Krim-Congo koorts gebruikt bij risico-groepen. Publicaties naar de effectiviteit ontbreken. In onderzoek naar de antistoffenrepons werd gezien dat na toediening van dit vaccin antistoffen meetbaar waren, maar dat er herhaaldelijke doses vereist zijn om antistoffen te verkrijgen met neutraliserende activiteit tegen het virus. De neutraliserende activiteit was echter laag [8].
Sinds 2016 staat Krim-Congo hemorragische koorts op de WHO lijst van belangrijkste ernstige opkomende infectieziekten die, vanwege het gebrek aan effectieve behandeling en/of een vaccin, mogelijk een noodsituatie voor de volksgezondheid kunnen veroorzaken en waarvoor dringend Research & Development nodig zijn. De WHO heeft hiertoe een stappenplan ontwikkeld. Het concept van dit stappenplan is hier te lezen.
Krim-Congo hemorragische koorts is Internationaal bekend als Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF).
* WHO: Crimean-Congo (CCHF), COVID-19, Ebola virus disease and Marburg virus disease, Lassa fever, Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), Nipah and henipaviral diseases, Rift Valley fever, Zika, “Disease X” [10]
** ZONMW: Westnijlvirus, chikungunya virus, dengue virus, Zika virus en Riftdalkoortsvirus (alle door muggen overdraagbare ziekten) en CCHF (tekenoverdraagbaar) [9]
[1] ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control. Annual Epidemiological Report for 2019. ECDC; Stockholm, Sweden: 2019. Crimean-Congo Haemorrhagic Fever.
[2] Portillo A, Palomar AM, Santibáñez P, Oteo JA. Epidemiological Aspects of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever in Western Europe: What about the Future? Microorganisms. 2021 Mar 21;9(3):649. doi: 10.3390/microorganisms9030649.
[3] Gargili A, Estrada-Peña A, Spengler JR, Lukashev A, Nuttall PA, Bente DA. The role of ticks in the maintenance and transmission of Crimean-Congo hemorrhagic fever virus: A review of published field and laboratory studies. Antiviral Res. 2017 Aug;144:93-119. doi: 10.1016/j.antiviral.2017.05.010. Epub 2017 Jun 1.
[4] Fernández-Ruiz N, Estrada-Peña A. Towards New Horizons: Climate Trends in Europe Increase the Environmental Suitability for Permanent Populations of Hyalomma marginatum (Ixodidae). Pathogens. 2021 Jan 21;10(2):95. doi: 10.3390/pathogens10020095.
[5] https://www.ecdc.europa.eu/en/disease-vectors/facts/tick-factsheets/hyalomma-marginatum
[6] LCI richtlijn virale hemorragische koorts - krim-congokoorts
[7] Dowall SD, Carroll MW, Hewson R. Development of vaccines against Crimean-Congo haemorrhagic fever virus. Vaccine. 2017 Oct 20;35(44):6015-6023. doi: 10.1016/j.vaccine.2017.05.031. Epub 2017 Jul 4.
[8] Mousavi-Jazi M, Karlberg H, Papa A, Christova I, Mirazimi A. Healthy individuals' immune response to the Bulgarian Crimean-Congo hemorrhagic fever virus vaccine. Vaccine. 2012 Sep 28;30(44):6225-9. doi: 10.1016/j.vaccine.2012.08.003. Epub 2012 Aug 14.
[10/8] Prioritizing diseases for research and development in emergency contexts, 2022. www.who.int/activities/prioritizing-diseases-for-research-and-development-in-emergency-contexts (geraadpleegd 2 mei 2024).
[11/7] Eslava M, Carlos S, Reina G. Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus: An Emerging Threat in Europe with a Focus on Epidemiology in Spain. Pathogens. 2024 Sep 6;13(9):770. doi: 10.3390/pathogens13090770. PMID: 39338961; PMCID: PMC11434923.
[12/10] Fanelli A, Buonavoglia D. Risk of Crimean Congo haemorrhagic fever virus (CCHFV) introduction and spread in CCHF-free countries in southern and Western Europe: A semi-quantitative risk assessment. One Health. 2021 Jul 7;13:100290. doi: 10.1016/j.onehlt.2021.100290. PMCID: PMC8283130. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34307823/
[13/5] Analyse des risques pour la santé humaine et animale liés aux tiques du genre Hyalomma en France - Connaître, évaluer, protéger Avis de l’Anses Rapport d’expertise collective, Mai 2023 https://www.anses.fr/fr/system/files/SABA2020SA0039Ra.pdf
[14/5] Anses, oktober 2023, www.anses.fr/en/content/crimean-congo-haemorrhagic-fever-virus-detected-first-time-cattle-farms-southern-france
[15/12] https://www.horses.nl/overig-nieuws/opmerkelijk/reuzenteken-op-paarden-gevonden-in-duitsland/ (geraadpleegd 1 mei 2024)
[16/11] Uiterwijk M, Ibáñez-Justicia A, van de Vossenberg B, Jacobs F, Overgaauw P, Nijsse R, Dabekaussen C, Stroo A, Sprong H. Imported Hyalomma ticks in the Netherlands 2018-2020. Parasit Vectors. 2021 May 7;14(1):244. doi: 10.1186/s13071-021-04738-x. PMID: 33962655; PMCID: PMC8106226.
[17/4] Hantavirus in Midden-Frankrijk, 13 mei 1987.
[18] Fabara SP, Ortiz JF, Smith DW, Parwani J, Srikanth S, Varghese T, Paez M, Desai P, Tirupathi R. Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Beyond Ribavirin: A Systematic Review. Cureus. 2021 Sep 9;13(9):e17842. doi: 10.7759/cureus.17842. PMID: 34557373; PMCID: PMC8450012.
[19] Frank MG, Weaver G, Raabe V; State of the Clinical Science Working Group of the National Emerging Pathogens Training Education Center’s Special Pathogens Research Network. Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus for Clinicians-Epidemiology, Clinical Manifestations, and Prevention. Emerg Infect Dis. 2024 May;30(5):854-863. doi: 10.3201/eid3005.231647. PMID: 38666548; PMCID: PMC11060446.
[20] McEntire CRS, Song KW, McInnis RP, Rhee JY, Young M, Williams E, Wibecan LL, Nolan N, Nagy AM, Gluckstein J, Mukerji SS, Mateen FJ. Neurologic Manifestations of the World Health Organization's List of Pandemic and Epidemic Diseases. Front Neurol. 2021 Feb 22;12:634827. doi: 10.3389/fneur.2021.634827. PMID: 33692745; PMCID: PMC7937722.
[21] Engin, Aynur et al. Crimean-Congo hemorrhagic fever: does it involve the heart? International Journal of Infectious Diseases, Volume 13, Issue 3, 369 - 373
[22] Önder Ergönül, Crimean-Congo Haemorrhagic Fever, Lancet Infect Dis 2006; 6: 203–14
[23] Muzammil, K., Rayyani, S., Abbas Sahib, A. et al. Recent Advances in Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus Detection, Treatment, and Vaccination: Overview of Current Status and Challenges. Biol Proced Online 26, 20 (2024). https://doi.org/10.1186/s12575-024-00244-3
[24] Pshenichnaya NY, Leblebicioglu H, Bozkurt I, Sannikova IV, Abuova GN, Zhuravlev AS, Barut S, Shermetova MB, Fletcher TE. Crimean-Congo hemorrhagic fever in pregnancy: A systematic review and case series from Russia, Kazakhstan and Turkey. Int J Infect Dis. 2017 May;58:58-64. doi: 10.1016/j.ijid.2017.02.019. Epub 2017 Feb 27. PMID: 28249811; PMCID: PMC5421160.
[25] Gul S, Gul EU, Yesilyurt M, Ozturk B, Kuscu F, Ergonul O. Health-related quality of life and the prevalence of post-traumatic stress disorder among Crimean-Congo hemorrhagic fever survivors. Jpn J Infect Dis. 2012;65(5):392-5. doi: 10.7883/yoken.65.392. PMID: 22996211.
[26] Aktaş T, Aktaş F, Özmen Z, Kaya T. Does Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Cause a Vasculitic Reaction with Pulmonary Artery Enlargement and Acute Pulmonary Hypertension? Lung. 2016 Oct;194(5):807-12. doi: 10.1007/s00408-016-9913-0. Epub 2016 Jun 25. PMID: 27344326; PMCID: PMC7101793.
[27] Akinci, Esragül & Bodur, Hurrem & Leblebicioglu, Hakan. (2013). Pathogenesis of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever. Vector borne and zoonotic diseases (Larchmont, N.Y.). 13. 10.1089/vbz.2012.1061.
[28] Scholte, Florine E.M. et al. Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus Suppresses Innate Immune Responses via a Ubiquitin and ISG15 Specific Protease. Cell Reports, 2017, Volume 20, Issue 10, 2396 - 2407. DOI: 10.1016/j.celrep.2017.08.040.
[29] Esser HJ, Liefting Y, Ibáñez-Justicia A, van der Jeugd H, van Turnhout CAM, Stroo A, Reusken CBEM, Koopmans MPG, de Boer WF. Spatial risk analysis for the introduction and circulation of six arboviruses in the Netherlands. Parasit Vectors. 2020 Sep 10;13(1):464. doi: 10.1186/s13071-020-04339-0. PMID: 32912330; PMCID: PMC7488554.
Overige gebruikte bronnen
ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Factsheet about Crimean-Congo haemorrhagic fever.
WHO (World Health Organization). Health topics: Crimean-Congo haemorrhagic fever.
WHO Factsheet May 2022, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/crimean-congo-haemorrhagic-fever
Hoogstraal H. The epidemiology of tick-borne Crimean-Congo hemorrhagic fever in Asia, Europe, and Africa. J Med Entomol. 1979 May 22;15(4):307-417. doi: 10.1093/jmedent/15.4.307.
Meer over Harry Hoogstraal: https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Hoogstraal
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.