Stichting Tekenbeetziekten krijgt regelmatig vragen over de risico’s en wat te doen bij een zwangerschap, wanneer de moeder de ziekte van Lyme heeft. We horen regelmatig ervaringen van overdracht bij de zwangerschap. We zijn daarom nagegaan wat er nu eigenlijk over terug te vinden is in de wetenschappelijke literatuur en welke artikelen van belang zijn en welke niet. We wilden ook voor onszelf de vraag beantwoord krijgen waarom het risico zo onderschat wordt met alle gevolgen van dien. We hebben de meeste artikelen in pdf ter beschikking en in zijn geheel nagelezen.
Dat de ziekte van Lyme overgedragen kan worden, blijkt ook uit de literatuur. Echter de discussie over de kans op overdracht, wordt beïnvloed door tal van medisch-wetenschappelijke factoren. We beschrijven hoe er in de richtlijnen (CBO, IDSA, Ilads, DBG) met de literatuur en deze factoren is omgegaan, wat nogal summier en slordig blijkt te zijn.
Hoeveel schade overdracht tijdens de zwangerschap geeft, is afhankelijk van het trimester van de zwangerschap waarin de overdracht plaatsvindt, waarbij het waarschijnlijk niet uit maakt of het om langer bestaande Lyme bij de zwangere gaat, of acute Lymeziekte.
We beschrijven ervaringen over behandelingen met antibiotica. Ervaringen uit ‘grijze’ literatuur zijn daarbij ook meegenomen. Standaardbehandeling van 2-4 weken 3×500 mg/dag amoxicilline blijkt niet genoeg. Doorbehandelen tijdens de zwangerschap met 2 soorten antibiotica, of twee weken IV ceftriaxon, lijkt betere resultaten op te leveren. Dit heeft te maken met de veranderende ‘pharmacokinetics’ tijdens zwangerschap. Ook hebben we nagezocht welke antibiotica geschikt is tijdens borstvoeding.
Tot slot beschrijven we hoe onderzocht kan worden of de pasgeborene de ziekte van Lyme heeft. Dat kan met verschillende soorten testen op placenta, navelstrengbloed, babyurine en -bloed, en op verschillende momenten. Ten onrechte wordt gedacht dat de baby na de geboorte IgM positief zou moeten zijn.
Het volledige pdf-document: Zwangerschap en de Ziekte van Lyme
Read the summary in English: Pregnancy and Lyme Disease, Analysis of the Literature and Guidelines, TBD Foundation NL, 2018
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.