Het VLA-15 vaccin van het Franse Valneva is het enige vaccin in klinische ontwikkeling, dat wil zeggen het meest ver in ontwikkeling. Het vaccin is overgenomen van GlaxoSmithKline (voorheen SmithKline Beecham), de ontwikkelaar van het eerdere LYMErix (Valneva, 2019). Beide zijn gebaseerd op het OspA eiwit van de Borrelia bacterie.
De eerste resultaten zijn van twee klinische fase II-onderzoeken waarbij meer dan 800 gezonde volwassenen betrokken waren en laten tot dusver een sterke immunogeniciteit en veiligheidsgegevens zien (Valneva, 2022).
Immunogeniciteit is het vermogen van het vaccin om de aanmaak van antistoffen te stimuleren, seroconversie is dan de omslag van 'geen' antistoffen in het bloed naar 'wel' antistoffen in het bloed.
De fase II studies zijn toegepast op vrijwilligers zonder voorgaande Borrelia-infectie, en vrijwilligers met een ‘geklaarde’ infectie. Deze studies werden in de VS en in België gedaan. Voor kinderen van 5-17 jaar werden in april 2022 positieve resultaten gepubliceerd (Pfizer, 2022) met een fase II studie.
Valneva publiceert echter alleen in persberichten, en afgezien van een poster over de fase I studie, zijn er geen wetenschappelijke artikelen te vinden over de fase II studies.
Volgens Valneva is de immunologische respons in oudere volwassenen, in het bijzonder bemoedigend. Ook zouden de resultaten niet beïnvloed zijn door een eerdere lymebesmetting of sero-positiviteit, er werd geen impact op immunogeniciteit of veiligheid gezien.
Het vaccin is gebaseerd op OspA, een eiwit dat aan de buitenkant van de Borrelia bacterie te vinden is (zie hier voor meer informatie over de werking). Eerder bracht GSK het vaccin LYMErix op de markt dat ook is gebaseerd op OspA, waarbij de kennis van het OspA-eiwit ook wordt gebruikt in het nieuwe VLA-15 vaccin, met het verschil dat het zich richt op zes Borrelia varianten in plaats van één. Dat wil zeggen dat dit vaccin meerdere OspA varianten bevat van de meest voorkomende Borrelia-soorten die verantwoordelijk zijn voor lymeziekte in de Verenigde Staten en Europa: B. burgdorferi sensu stricto, 3 varianten van B. garinii, B. afzelii en B. bavariensis). Het betreft bovendien niet de hele OspA eiwitten, maar de gemodificeerde uiteinden van zes varianten (de zogenaamde C-terminals - Dattwyler, 2022; Hovius, 2021; Comstedt, 2017; Koide, 2005). Het is een recombinant protein vaccin (kunstmatig gemaakte proteïnen) waarbij het deel van het OspA-eiwitten dat mogelijk zou leiden tot autoimmuunreacties voor de zekerheid is weggelaten (Hovius, 2021; Koide, 2005). Het maakt gebruik van een alum-adjuvant (stof die de immuunreactie stimuleert) en wordt intramusculair (in de spier) toegediend.
Deze eerdere studies laten zien dat 3 doses hogere antistof titers geven dan 2 doses. Het nadeel van dit vaccin is dat herhaling van vaccinatie nodig is, om goed beschermd te blijven. Er is namelijk geen immuungeheugen tegen OspA in de gevaccineerde (Brouwer, 2022; RIVM, 2019). Het is ons nog onduidelijk of dit betekent dat er jaarlijks een booster nodig is.
Na de zomer start een grootschalig fase III onderzoek in de Verenigde Staten en Europa om de effectiviteit te onderzoeken. Dat wil zeggen: onderzoeken of het vaccin daadwerkelijk beschermt en er onder gevaccineerden na een tekenbeet overtuigend minder vaak lymeziekte ontstaat dan bij de placebo-gevaccineerden. In Nederland is de coördinatie van dit onderzoek in handen van J. Hovius, Amsterdam UMC. Er worden 1300-1500 proefpersonen gezocht. Het Amsterdam UMC is op zoek naar deelnemers met een verhoogde kans op de ziekte van Lyme: mensen die in de natuur werken, mensen die veel in de natuur recreëren, mensen die wonen in beboste gebieden en een huisdier hebben. De studie zal naar verwachting na de zomer van 2022 starten. Hier kan men zich vooraanmelden: https://vaccinatiestudie.nl/onderzoeken/lymeziekte.
Voor de laatste ontwikkelingsfasen en commercialisering is een samenwerking met het farmaceutische bedrijf Pfizer aangegaan. Het VLA-15 programma kreeg een ‘Fast Track designation’ door de FDA-US in juli 2017 (Valneva, 2022). Fast-track designation is in de praktijk gerelateerd aan grote (commerciële) belangen en niet aan een 'veilige' eerste fase of groot medisch belang van een vaccin.
Brouwer, J., Een veilig en effectief vaccin tegen de ziekte van Lyme, is dit haalbaar? Toegepaste Biologie, Aeres Hogeschool, Almere, 2022.
Comstedt P, Schüler W, Meinke A, Lundberg U. The novel Lyme borreliosis vaccine VLA15 shows broad protection against Borrelia species expressing six different OspA serotypes. PLoS One. 2017;12(9):e0184357. Published 2017 Sep 1. doi:10.1371/journal.pone.0184357 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28863166/
Dattwyler RJ, Gomes-Solecki M. The year that shaped the outcome of the OspA vaccine for human Lyme disease. NPJ Vaccines. 2022;7(1):10. Published 2022 Jan 27. doi:10.1038/s41541-022-00429-5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35087055/
Hovius, J., Van den Wijngaard, K., Van Everdingen, J., Van den Broek, J. Lymeziekte over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten, 2021. Geraadpleegd op 30-01-2022, van https://www.biomaatschappij.nl/wp-content/uploads/2021/04/Lymeziekte-PDF-DEF.pdf
Koide S, Yang X, Huang X, Dunn JJ, Luft BJ. Structure-based design of a second-generation Lyme disease vaccine based on a C-terminal fragment of Borrelia burgdorferi OspA. J Mol Biol. 2005;350(2):290-299. doi:10.1016/j.jmb.2005.04.066 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15935380/
Pfizer, persbericht, https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/valneva-and-pfizer-report-positive-phase-2-pediatric-data, geraadpleegd 3 mei 2022.
Valneva, persbericht, 20 juni 2019 https://valneva.com/press-release/valneva-announces-mutual-agreement-with-gsk-to-end-strategic-alliance-agreement-regains-control-of-rd/
Valneva Poster fase I studie, https://valneva.com/wp-content/uploads/2019/10/VAL_Poster_Lyme_2019_A0_FINAL.pdf, 2019
Valneva, https://valneva.com/research-development/lyme-disease/, geraadpleegd 3 mei 2022.
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.