Een tekencheck is belangrijk, want als je een teek zo snel mogelijk en op de juiste manier weghaalt verklein je het risico om er ziek van te worden. Je leest hierna hoe je dit het beste doet.
WAT IS EEN TEEK?
Een teek is een piepklein plat en hard beestje. Vaak maar 0,5 tot 3 millimeter groot. Teken leven in hoog gras, planten en struiken tot 1,5 meter hoog. Zoals in het bos en de duinen, in het park of in je eigen tuin.
WAT DOET EEN TEEK?
Teken kunnen niet vliegen en niet springen, maar wachten geduldig op een voorbijganger. Als een teek op je kruipt en bijt om bloed te zuigen, voel je daar niets van. Maar je kan er wel ziek van worden. Meestal gaat een teek op warme vochtige plekjes op je lichaam zitten en dit zijn juist de plekken waar je ze niet zo snel ziet. Als teken lang bezig zijn met bloed zuigen, zwellen ze op tot een grijs-bruin bolletje.
Voor- en achterkant en buiten- en binnenkant. Let op ‘verstopplekken’ zoals zoomrandjes, kragen en riemen, in vouwen, naden, schoenen, omgeslagen broekspijpen en mouwen. Een plakkende kledingroller is handig hierbij.
Controleer je lichaam systematisch van onder naar boven en van links naar rechts. Ga op zoek naar een klein zwart stipje dat er niet hoort. Besteed speciale aandacht aan: tussen de tenen, knieholtes, liezen, kruis, tussen de billen, navel, oksels, in de nek, onder het haar.
Vraag hulp voor moeilijk bereikbare plekken, zoals hoofd, rug en achterkant van de benen. Gebruik een zaklamp en grote loep om in het haar te kunnen kijken. Gebruik een handspiegel voor intiemere plekken of een passpiegel voor de achterkant, indien geen hulp voorhanden is.
Neem een spits pincet of tekenverwijderaar. Irriteer teken niet: smeer of spray er niets op. Pak ze onder de kop vast, zo dicht mogelijk bij je huid zonder in het achterlijf te knijpen. Trek recht uit de huid, niet draaien. Ontsmet je huid. Noteer datum en beetplek(ken).
Neem een douche om eventuele losse teken weg te spoelen (vastgebeten teken kun je niet wegspoelen!), doe de kleding een half uurtje in de wasdroger. Teken gaan dood van hete droge lucht. Meld een tekenbeet bij je huisarts en op tekenradar.nl.
Onder het label infoTeek leent Stichting Tekenbeetziekten gratis lespakketten uit aan basisscholen, zodat zij in 1 à 2 lesuurtjes hun leerlingen kunnen informeren over de teek, waarom je ervoor op je hoede moet zijn en wat je moet doen als er er onverhoopt toch een opgelopen hebt. Dat gebeurt op een vrolijke en interactieve manier. Behalve het bovenstaande tekencheck-filmpje zitten er nog meer filmpjes in de PowerPoint, die bij het lespakket hoort. Het hoogtepunt van elke les zijn altijd weer de zogenaamde tekenkussentjes - één voor elke leerling - waaruit ze met veel verschillende tekenverwijderaars speldjes (die teken voorstellen) moeten verwijderen.
Voorlichting aan kinderen over teken, hoe een tekenbeet te voorkomen en hoe ermee om te gaan als je 'm eenmaal opgelopen hebt is van groot belang!
Reserveer vandaag nog een Tekendoos. Kinderen verdienen het om goed beslagen ten ijs te komen als het gaat om teken. Kinderen zijn namelijk een heel kwetsbare groep: zij spelen graag op plaatsen waar teken ook graag verblijven. En een tekenbeet kan onnoemelijk veel narigheid en verdriet veroorzaken!
Het gaat hier om gedragsregels die gelden voor betrokkenen bij een georganiseerd buitenevenement, zoals de organisatoren, leiding, begeleiders en ouders/verzorgers met betrekking tot een tekencheck en wanneer het dus gaat om andermans kinderen. Deze regels zijn ook opgenomen in onze brochure Op Kamp, speciaal ontwikkeld voor leerkrachten.
a. Ga professioneel om met de tekencheck: controleer de deelnemers snel na het buiten zijn, zakelijk en zeer zorgvuldig.
b. Houd jongens en meisjes gescheiden.
c. Doe de tekencheck en het verwijderen van teken in een ruimte met voldoende privacy:
d. Laat deelnemers die dat willen hun onderbroek aanhouden totdat je begint met de controle van het onderlichaam en de benen.
e. Vermijd één-op-één situaties, zorg bij voorkeur voor een volwassen toezichthouder.
f. Zorg dat de controleur en de toezichthouder geen familieband of relatie hebben.
g. Zorg dat de toezichthouder niet actief betrokken is bij de controle van het lichaam van de deelnemer.
h. Respecteer de deelnemers in blik, beeld, woord en gebaar.
i. Staar niet naar de deelnemers.
j. Maak geen foto- of filmopnames tijdens de tekencheck of het verwijderen van teken.
k. Onthoud je van elke vorm van seksuele intimidatie en seksueel handelen, maak ook geen:
l. Zorg dat lichamelijk contact functioneel is en niet verkeerd begrepen wordt:
m. Onthoud je van elke vorm van machtsmisbruik, ook als een deelnemer de noodzakelijke tekencheck of het verwijderen van teken weigert. Neem in dat geval de volgende stappen:
n. Stel de leiding/andere begeleiders op de hoogte als je bent afgeweken van deze handleiding of gedragscode.
o. Hou een logboek bij en vermeld in het logboek als je bent afgeweken van deze handleiding of gedragscode.
p. Realiseer je dat de tekencheck en het verwijderen van teken door deelnemers en hun ouders/verzorgers verkeerd begrepen kunnen worden en kunnen leiden tot beschuldigingen van (seksuele) intimidatie, aanranding of misbruik. Wees altijd bereid om verantwoording af te leggen over de noodzaak en functionaliteit van je handelingen en de gevolgde procedures.
Vind je het handiger om de tekencheck op papier te hebben?
Hier kun je onze folder downloaden en uitprinten.
Maar je kunt 'm ook (gratis) bestellen in de webshop, in elke gewenste hoeveelheid!
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.