De kennis van nu over de ziekte van Lyme – woensdag 29 april TV en radio
Een lentewandeling door het bos is niet zonder gevaar, want het stikt er van de teken. Jaarlijks krijgen ruim 1,5 miljoen mensen een tekenbeet, waardoor ze de ziekte van Lyme kunnen oplopen. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je de ziekte van Lyme onder de leden hebt?
Deze vraag is de basis van een verhitte discussie tussen wetenschappers, medici en patiënten.
De Kennis van Nu constateert dat bloedtesten die de ziekte van Lyme moeten aantonen niet optimaal presteren en onderling verschillen. Bovendien zijn het er nogal wat. Van de standaard bloedtest zijn er elf verschillende versies in omloop, en die kunnen ieder een andere testuitslag geven. Daarbij zijn er nog talrijke alternatieve testen op de markt. Vooral in het beginstadium van de ziekte lijkt geen van de testen er goed in te slagen de ziekte op te sporen: sommige testen missen meer dan de helft van de ziektegevallen. De typerende rode kring die op je lichaam kan verschijnen bij een infectie ontstaat niet in alle ziektegevallen, of wordt niet opgemerkt. Bij een verdenking op de ziekte van Lyme is een bloedtest dan vaak bepalend of een patiënt behandeld wordt of niet. Blijft behandeling uit, de kan de ziekte ernstige vormen aannemen. Hoe gaan patiënt, wetenschap en dokter om met dit ingewikkelde probleem?
In De Kennis van Nu aandacht voor de ziekte van Lyme en testen om 19.20 uur op NPO 2.
http://www.dekennisvannu.nl/
De TV uitzending over de ziekte van Lyme
De livestream waarin wordt nagepraat over de tv-uitzending.
Veelgestelde vragen ingediend voor de livestream, zijn gebundeld en op de website beantwoord.
De gasten waren
-Fedor Gassner, bioloog
-Diana Uitdenbogerd, Stichting Tekenbeetziekten
-Anja Garritsen, biochemicus
-Dirk de Bekker, redacteur De Kennis van Nu
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.