20 februari 2016 - website Stichting Tekenbeetziekten
Tot voor kort werd meestal aangenomen dat tekenlarven geen Borrelia bacteriën zouden overdragen, maar recent onderzoek maakt aannemelijk dat behalve B. miyamotoi ook B. afzelii door larven kan worden overgebracht op mens en dier. B. afzelii is een veel voorkomende borreliasoort in Nederland en kan, naast dermatologische verschijnselen, ook andere bekende lymesymptomen geven.
Wat de uitkomst van dit onderzoek betekent voor andere borreliasoorten is ons op dit moment niet bekend.
Dat een check op teken na een bezoek aan het groen van belang is, moge duidelijk zijn!
Het verwijderen van een tekenlarf is (de rechtse op de foto), gezien het zeer kleine formaat van het beestje, een lastig verhaal. Ons advies op dit moment is om hierbij een puntige pincet en een vergrootglas te gebruiken. Ook hier geldt dat verwijderen zonder de teek te beschadigen van belang is. Voor verdere adviezen over het verwijderen van teken, verwijzen we u naar onze informatieve pagina: https://www.tekenbeetziekten.nl/verwijderen-van-een-teek/.
Lees ook onze preventietips, want voorkomen blijft echt beter dan genezen!
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.