23 april 2017 - website Stichting Tekenbeetziekten
Met belangstelling hebben wij gekeken naar de uitzending van De Monitor, j.l. 23 april over de ziekte van Lyme met als titel: ‘Hoe kan de Lymepatiënt het beste worden geholpen?’
Helaas werd met deze uitzending ‘de Lymepatiënt ‘ tekort gedaan. Een ziekte met de complexiteit van Lyme in al haar facetten, valt niet te vangen in een uitzending van slechts een half uurtje …
Voor het overzicht een aantal opmerkingen op een rij
Gemiste kans
Kortom: een gemiste kans van De Monitor om de Lyme-problematiek over de gehele breedte (diagnose- en behandelproblematiek, gevolgen van de ziekte en het niet (h)erkennen ervan, met alle gevolgen daarvan voor leven, werk en inkomen van patiënten) zodanig over het voetlicht te brengen dat Lymepatiënten eer aan zou worden gedaan.
Hoe de ‘wereld die Lyme heet’ in elkaar steekt, waar Lymepatiënten in de (medische) praktijk van alle dag tegenaan lopen, kun je pas begrijpen als je langer in deze ‘Lyme-wereld’ meeloopt. Een paar weken meelopen zoals Teun van de Keuken deed, is echt onvoldoende! Spijtig dat De Monitor dit niet heeft onderkend en helaas hebben wíj de vraag in de titel van de uitzending: ‘Hoe kan de lymepatiënt het beste worden geholpen?’ niet beantwoord gekregen…
Teleurgesteld
Dat patiënten hierover teleurgesteld zijn, is logisch en terecht; voor alle zieke mensen geldt slechts één centrale behoefte en dat is weer gezond worden. Gezondheid is ons kostbaarste bezit en meestal realiseren we ons dat pas als we dat kwijt zijn. De centrale taak van de gezondheidszorg is, of zou moeten zijn: trachten mensen weer gezond te maken. Zieke mensen echter moeten helaas soms ook accepteren dat daar beperkingen aan zitten, omdat bijvoorbeeld de kennis nog ontbreekt óf omdat onvoldoende duidelijk is waarom bepaalde behandelingen voor de één wel werken en voor de ander niet. Helaas is de Nederlandse gezondheidszorg vrij conservatief in het adopteren van nieuwe mogelijkheden. Zoals bekend is er rondom de ziekte van Lyme veel controverse. Meningen tussen artsen onderling, tussen patiënten onderling, en artsen en patiënten lopen sterk uiteen. Echter, wij zien een gemeenschappelijk doel, en dat is: zieke mensen weer helpen gezond te worden.D
Bekijk hier de uitzending van De Monitor over de ziekte van Lyme
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.