Het uitstekende research artikel van Embers c.s. [1], dat persistentie en virulentie van Borrelia in resusapen ondanks langdurige antibiotische behandeling aantoonde, blijft de IDSA bezig houden. Publicatie van dit artikel werd jarenlang op een minder nette manier tegengehouden, en na publicatie kwamen IDSA coryfeeën met allerlei gezochte argumenten om de conclusies onderuit te halen. Bewijs voor persistentie van Borrelia is tenslotte zoiets als bewijzen dat de aarde om de zon draait, het past niet in het platte wereldbeeld van de IDSA t.a.v. Lymeziekte. Een nieuwe publicatie in de reeks aanvallen op Embers c.s. [2] probeert op basis van onderzoek met in vitro gekweekte Borrelia twijfel te zaaien over de resultaten van Embers. We citeren even de onderzoekers zelf:
“In spite of the acknowledged limitations of an in vitro study, the results presented here serve as a proof-of-principle that detection of spirochetal nucleic acids does not necessarily correlate with the presence of intact, metabolically active organisms. Thus, a positive PCR or RT-PCR result, in the absence of a positive culture, must be interpreted with caution.”
Men stelt dat na antibioticabehandeling nog aanwezige Borrelia’s niet meer ‘levensvatbaar’ zijn. Helaas voor de auteurs is het niet kunnen aantonen van levensvatbaarheid van Borrelia in vitro na AB behandeling veel minder overtuigend dan dierproeven die wél op diverse manieren levensvatbare Borrelia’s aantonen na AB behandeling. We weten al dat sommige Borrelia soorten (of sommige Bb overlevingsvormen) helemaal niet te kweken zijn; ‘verminderde levensvatbaarheid’ bij in vitro kweek zegt dus weinig over wat er in een gastheer gebeurt. Bovendien valt er het nodige af te dingen op de stelling van de auteurs dat de Borrelia’s na AB behandeling ‘niet levensvatbaar’ of ‘spirochetal debris’ zijn. En passant lijkt de bedoeling van het artikel ook – net als bij eerdere artikelen uit dezelfde hoek – om twijfel te zaaien over Borrelia PCR tests, zodat we nog wat langer gebruik blijven maken van verouderde Elisa tests…
(N.H., juli 2014)
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.